„Mi-e dor de o degustare adevarata de vin!”. Asa a inceput totul. Cu pofta de vin, struguri, soare, trufe si dolce far niente.
Ne-am facut un mic plan si am plecat la drum. Cu masina. Nu e usor drumul pana acolo, dar daca ai inspiratia sa te opresti la un concert David Gilmour in Croatia inainte, ori esti genial, ori iti organizeaza Yolo Travel vacantele. Despre concert mai tarziu, avem ce povesti si de acolo.
Zona Chianti nu era noua pentru mine, asa ca am lasat-o pe final si am mers direct in Montalcino, mai precis la domeniul Argiano, unde am fost cazati 3 nopti. Am ajuns pe inserat, ne-am intersectat cu un mistret si un rilaiepurila, am urmat drumul strajuit de chiparosi si …WOW. Nu se poate explica primul impact, te simti rasfatat, privilegiat, iti vine sa sari intr-un picior si sa faci fotografii la fiecare colt din rai. A reusit Toscana mea sa ma surprinda din nou. Nu credeam ca mai e posibil.
Din timpurile Romei antice pana in zilele noastre, domeniul Argiano a luat parte la scrierea istoriei in Montalcino. Un ambasador redutabil prin vinurile sale, recunoscute in intreaga lume, cu care sunt mandri contribuitori la nasterea consortiului Brunello, Argiano impune si trateaza vinul si mediul inconjurator cu un respect deosebit.
Argiano a fost proprietatea familiei Pecci, din Siena, care au contruit vila intre 1581-1596, un exemplu de arhitectura aristocrata al vremurilor de atunci. In acelasi timp, au construit crama si au inceput fabricarea vinului. Domeniul a trecut in proprietatea nobililor de-a lungul timpului, pana in secolul 19, cand Ersilia Caetani Lovatelli a preluat domeniul si a reusit sa introduca vinurile Argiano in cercurile culturale de atunci. In 1992, domeniul a fost cumparat de Contesa Noemi Marone Cinzano, care a adus importante inovatii in producerea vinului. Ea a colaborat cu enologul Giacomo Tachis, ceea ce a dus la aparitia Supertuscanului SOLENGO. Cultivarea soiului Sangiovese a crescut, iar crama a fost marita si modernizata. Iar noi bineinteles, am vizitat-o, dar nu inainte de a finaliza degustarea strugurilor.
In anul 2013 domeniul a fost cumparat de un om de afaceri Brazilian, iar vinul isi urmeaza cursul firesc. A castigat numeroase premii si este un brand recunoscut in intreaga lume.
Ne-am gandit sa facem o vizita si la Rocca di Frassinello. Un mare proiect international, fuziunea imbietoare intre Domeniile Baronului de Rothschild-Lafite si Castellare di Castellina (Chianti) a dat nastere celei mai moderne crame de vinuri din Toscana, realizata de faimosul arhitect Renzo Piano. O crama de o simplitate uluitoare, in care poti chiar sa asisti la concerte de jazz sau pian, organizate o data pe an.
Dupa Rocca di Frassinello am tinut neaparat sa vizitam si Castellare di Castellina, insa era pacat sa plecam din Montalcino fara sa tragem cu ochiul putin prin Pienza, „piatra de baza a urbanismului renascentist”. Din 1996 a fost inclus in patrimoniul UNESCO World Heritage si este locul de nastere al Papei Pius al II-lea.
Familia acestuia, Piccolomini, a hotarat remodelarea orasului, astfel incat sa fie pe masura destinului sau. In doar 5 ani, orasul Corsignano a fost transformat intr-o bijuterie renascentista si redenumit Pienza, in onoarea Papei Pius. Curat, linistit si dichisit. Ti se pare ca respiri si tu mandria localnicilor. Desi poti sa vezi tot orasul intr-un timp record, cu siguranta vei dori sa te reintorci. Pasionatii de fotografie sunt aici in extaz, vor regasi atatea stradute, balconase, statui si panorame incat o singura zi nu va fi suficienta.